Elektronische facturatie verplicht vanaf 2026

juli 4, 20240
Elektronische-facturatie-verplicht-vanaf-2026.png

Elektronische facturatie verplicht vanaf 2026

Vanaf 1 januari 2026 is het verplicht om alle facturen tussen bedrijven digitaal te versturen. Om deze overgang naar digitale facturatie te realiseren, heeft de federale overheid gekozen voor het Europese PEPPOL-netwerk. Dit netwerk wordt al gebruikt voor facturen aan overheidsinstanties en zal vanaf die datum ook gelden voor facturen tussen bedrijven (B2B).

 

Wat betekent dit voor jou?

Om de overstap naar digitale facturatie te vergemakkelijken, biedt de overheid een extra kostenaftrek aan van 120% voor de uitgaven die hiermee gepaard gaan. Dit omvat kosten zoals advies over de implementatie van de nieuwe regels. Deze aftrek is beschikbaar voor zowel de inkomstenbelasting van particulieren als voor de vennootschapsbelasting. Het is belangrijk te weten dat de aftrek niet geldt voor afschrijvingen van facturatiesoftware, hoewel investeringen in deze software onder bepaalde voorwaarden wel in aanmerking kunnen komen voor een verhoogde investeringsaftrek.

 

Wat is PEPPOL?

De overheid maakt gebruik van het PEPPOL-netwerk (Pan-European Public Procurement Online) om digitale facturatie mogelijk te maken. PEPPOL is een internationale standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen. Dit netwerk maakt het eenvoudig, snel en veilig voor overheden, bedrijven en andere organisaties om elektronische berichten uit te wisselen. Bedrijven kunnen zich via een eenmalige registratie bij een PEPPOL-access point aansluiten op dit netwerk.

 

Wanneer gaat dit in?

De aftrek is van toepassing vanaf aanslagjaar 2025 voor een belastbaar tijdperk dat begint op of na 1 januari 2024. Deze aftrek is niet meer van toepassing vanaf het belastingjaar 2029 voor een belastbaar tijdperk dat begint op of na 1 januari 2028.

 

Kyte: De nieuwe software voor elektronische facturatie

Vanaf september 2024 wordt Kyte geïntroduceerd, een nieuwe softwaretoepassing die ervoor zorgt dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen voor elektronische facturatie, met naadloze integratie van de door de overheid vooropgestelde PEPPOL-standaard. Kyte is geïntegreerd binnen het Clearfacts klantenportaal en wordt in eerste instantie aangeboden aan ondernemers die ook toegang hebben tot Clearfacts.

Met Kyte kun je veilig en snel e-facturen opstellen en versturen naar je professionele klanten, volledig in overeenstemming met de nieuwe wettelijke verplichtingen die op 1 januari 2026 van kracht worden. Tot die tijd is het ook mogelijk om pdf-facturen via e-mail te versturen. Kyte controleert automatisch of je klant PEPPOL-gekoppeld is en biedt de optie om de factuur digitaal te verzenden indien dit het geval is. Daarnaast biedt Kyte functionaliteiten voor het genereren van kredietnota’s en zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om offertes op te stellen.

 

Kosten van Kyte

Na een gratis proefperiode van 30 dagen betaal je slechts €4,99 per maand voor een onbeperkt aantal facturen en gebruikers, als je je registreert in 2024 en 2025. Vanaf 1 januari 2026 wordt het maandelijkse tarief verhoogd naar €5,99. Een andere optie is om Kyte via je accountant te gebruiken, waarbij de kosten rechtstreeks aan jou worden doorgerekend, wat neerkomt op €4,49 per maand.

https://hello.clearfacts.be/kyte-nl/ 

 

Wij raden je ten zeerste aan om Kyte te gebruiken. Door te kiezen voor Kyte, bereid je je al voor op de toekomst en wen je aan efficiënte e-facturatie. Dankzij de online beschikbaarheid van Kyte kun je snel en zonder installatie facturen opstellen, waar je ook bent. Het aanmaken van verkoopfacturen kost je slechts enkele seconden. E-facturatie met Kyte elimineert handmatige gegevensinvoer en papieren administratie, bespaart tijd en verkort betalingstermijnen, wat de efficiëntie van je financieel beheer aanzienlijk verhoogt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *